4 z 21
Poprzednie
Następne
Takich zup jeszcze nie jadłeś! TOP 20 nietypowych zup, które posmakują każdemu [PRZEPISY]
Łemkowska zupa ciurka
Składniki
1,5 litra wywaru z kości baranich lub wołowych
3 średnie wielkości cebule
2 łyżki masła
pół bułki
10 dag tłustego sera białego
1 łyżka melisy
1 łyżka pokrzywy
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
sól, pieprz
Wykonanie
Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i lekko zarumienić. Całość dodać do wywaru.
Ser biały rozetrzeć ze śmietaną na jednolitą masę - to też dodać do wywaru i dobrze wymieszać. Następnie wrzucić rozdrobnioną bułkę.
Drobno posiekać pokrzywę i melisę i dodać do zupy, a następnie gotować - doprawić solą i pieprzem.
Przepis Jana Buczka, szefa kuchni