Na grilla przygotuję domowego kebaba z kurczaka. Pomysłowy sposób na soczyste mięso. Poznaj przepis na rumiane szaszłyki

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Na rodzinnego grilla przygotuj smaczny kebab z kurczaka i podaj go w pszennej picie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć potrzebne produkty.
Na rodzinnego grilla przygotuj smaczny kebab z kurczaka i podaj go w pszennej picie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć potrzebne produkty. 123rf.com/yatomo/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na pyszne mięso z grilla? Poznaj przepis na domowy kebab z kurczaka o wyrazistym smaku. Dzięki użyciu pikantnych przypraw mięso zyskuje orientalny styl. Do mięsa polecam też dodać gotową mieszankę przypraw do gyrosu, które nadają aromat. Zachęcam do własnoręcznego doprawienia mięsa zamiast kupowania gotowych porcji, które mogą zawierać wzmacniacze smaku.

W skrócie

Na spotkania w rodzinnym gronie lub w towarzystwie przyjaciół polecam zrobić soczyste kebaby. Co więcej, w ten sam sposób możesz zrobić małe kotleciki w stylu burgerów i podawać je w przypieczonej bułce. Gdy plany na rozpalenie grilla zostają pokrzyżowane, a mimo to nie chcecie rezygnować ze wspólnego ucztowania, to polecam korzystać z patelni grillowej lub elektrycznego grilla. Do takich skwierczących kawałków mięsa można dodać plasterki boczku, aby kebab był jeszcze bardziej soczysty.

W galerii możesz zobaczyć produkty potrzebne do zrobienia kebabu z grilla

Domowy kebab na grilla – przepis na pomysłowe danie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego np.: z kurczaka,
  • 30 ml oleju rzepakowego Marysia
  • 1/2 łyżeczki soli jodowanej Na Szlaku Smaku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Na Szlaku Smaku,
  • 1 łyżeczka curry Na Szlaku Smaku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Na Szlaku Smaku,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

reklama

Do podania:

  • 1 pita lub tortilla na osobę,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek,
  • 1/4 główki sałaty,
  • ulubiony sos np.: czosnkowy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Jak zrobić domowy kebab na grillu?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku posiekaj drobno cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek.
  2. W dużej misce połącz mięso mielone z kurczaka, posiekaną cebulą, przeciśnięte ząbki czosnku oraz dodaj przyprawy: curry, słodką papryką, mielony imbir, sól i pieprz.
  3. Dokładnie wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  4. Następnie formuj z doprawionego mięsa długie, wąskie kiełbaski na patykach do szaszłyków, przypominające tradycyjny kształt kebabu.
  5. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
  6. Gdy grill jest rozgrzany, nasmaruj ruszt olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu mięsa.
  7. Umieść kiełbaski z mięsa mielonego z kurczaka na grillu i grilluj je przez około 6-8 minut z każdej strony, obracając je raz, aż będą dobrze wypieczone i będą miały charakterystyczne zarumienienia.
  8. Gdy mięso jest rumiane, zdejmij je z grilla i pozostaw na chwilę, aby wystygło.
  9. W tym czasie podgrzej pitę lub tortillę.
  10. Następnie włóż do pity lub tortilli przygotowane na grillu mięso, ulubione warzywa (np. sałatę, pomidory, ogórki) i polej wszystko sosem czosnkowym.
  11. Zwijaj pitę lub tortillę, tak aby zawierała wszystkie składniki, i podawaj ciepłe.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na grilla przygotuję domowego kebaba z kurczaka. Pomysłowy sposób na soczyste mięso. Poznaj przepis na rumiane szaszłyki - Strona Kuchni

Wróć na niepolomice.naszemiasto.pl Nasze Miasto