2 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Botwina to jeden z symboli kulinarnej wiosny. Młode liście,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/8a/b2/627920f5dbf70_o_large.jpg)
fot. Teleginatania / GettyImages
Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe
Botwina wspomoże pracę wątroby i układu nerwowego
Botwina to jeden z symboli kulinarnej wiosny. Młode liście, łodygi, korzenie buraka ćwikłowego są niskokaloryczna, bogata w błonnik bomba witaminowa. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania zup: botwinki i chłodnika. Botwina wpływa dobrze na pracę wątroby i układu nerwowego, a także na wygląd włosów i paznokci. Nie jest zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę i kamicę nerkową.