MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Polewa czekoladowa na domowe wypieki. Przepis na apetyczną polewę z kakao jak z PRL-u. Oblej nią ciasta i ciesz się apetycznym wyglądem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Błyszcząca polewa czekoladowa ozdobi domowe wypieki. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciasta z polewą czekoladową.
Błyszcząca polewa czekoladowa ozdobi domowe wypieki. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć ciasta z polewą czekoladową. 123rf.com/belchonock
Polewa czekoladowa to pozornie łatwa do zrobienia dekoracja ciasta. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w maśle lub śmietance kremówce i rozlać równomiernie na pierniku lub na domowym serniku. Podpowiadamy przepis na prawdziwą polewę czekoladową oraz sposób na polewę na bazie kakao.

W skrócie

Polewa czekoladowa potrafi przysporzyć wiele problemów. Po zastygnięciu może się kruszyć, a także wydzielać biały osad powstały z rozdzielenia masła. W PRL-u, gdy brakowało w sklepach czekolady, gospodynie domowe nauczyły się przygotowywać polewę na bazie kakao. W książce „Kuchni oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej w przepisie na tani piernik autorka zaproponowała przepis z masłem roślinnym (współcześnie nazwalibyśmy je margaryną) oraz z kakao.

W galerii możesz zobaczyć desery oblane polewą czekoladową

Polewa z kakao jak czekoladowa – przepis do wypieków

Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 200 g margaryny,
  • 10 g kakao,
  • 3 łyżki mleka.

Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku z grubym dnem.
  2. Polewę czekoladową z kakao należy podgrzewać do momentu rozpuszczenia się i zgęstnienia składników.
  3. Lekko wystudzoną polewą należy polać wcześniej upieczone ciasto lub desery.

Do czego użyc polewy czekoladowej?

Taka polewa czekoladowa świetnie sprawdza się na domowych pierniczkach, na ciastach czekoladowych z PRL-u typu murzynek, makowcach, na domowym torcie lub pierniku dyniowym. Polewa czekoladowa to także znakomity dodatek do lodów, babki na oleju albo jako zwieńczenie rurek z kremem.

Zobacz także: Świąteczne polano, prosiak i pierniczki z melasą. Sprawdź dania świąteczne z Europy. Niektóre potrawy przyprawią o dreszcze

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Polewa czekoladowa na domowe wypieki. Przepis na apetyczną polewę z kakao jak z PRL-u. Oblej nią ciasta i ciesz się apetycznym wyglądem - Strona Kuchni

Wróć na niepolomice.naszemiasto.pl Nasze Miasto