MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Plantan - co to za banan, jak przyrządzać te owoce i czym różnią się od popularnych u nas bananów?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Plantany pochodzą z Azji i zadomowiły się w kuchni Ameryki Południowej. Najczęściej podaje się je jako dodatek do obiadu.
Plantany pochodzą z Azji i zadomowiły się w kuchni Ameryki Południowej. Najczęściej podaje się je jako dodatek do obiadu. pixabay.com
W jednym z popularnych dyskontów spożywczych od paru dni można kupić plantany, zwane też platanami. Banany warzywne o ziemistym smaku i zwartej konsystencji pochodzą z Kolumbii. Podpowiadamy, co można zrobić z plantanów, jak je wykorzystać w kuchni i czym różnią się od zwykłych, żółtych bananów.

Spis treści

Plantan – co to jest?

Plantany inaczej platany lub banany warzywne. Na pierwszy rzut oka wiele osób może pomylić je ze zwykłym bananem. Roślina pochodzi z rodziny Musaceae, czyli tej samej co żółte banany. Przyjmuje się, że do Ameryki Południowej plantany przywędrowały z Azji. Spożywane są w Afryce, Ameryce Środkowej i na Karaibach. Plantany do wzrostu potrzebują klimatu tropikalnego. Plantany różnią się od żółtych bananów smakiem i przeznaczeniem.

Tak jak popularne w Polsce żółte banany są dla naszego organizmu źródłem:

  • potasu,
  • beta-karotenu,
  • żelaza,
  • błonnika,
  • witaminy B6,
  • witaminy C,
  • łatwo przyswajalnych cukrów.

Co zrobić z plantanów?

Plantanów w Kolumbii i innych krajach Ameryki Południowej używa się do:

  • smażenia,
  • pieczenia,
  • gotowania,
  • gotowania na parze,
  • przygotowania chipsów,
  • robienia mąki,
  • grillowania.

Dojrzałe plantany można piec w całości w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Upieczone wystarczy doprawić szczyptą soli, pieprzu i porcją masła. Plantany nie powinny być jedzone na surowo. Mają ziemniaczany, intensywnie skrobiowy smak. Dojrzałe są słodkie i mają przyjemny zapach. Dlatego często podaje się je do obiadu.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Botanicznie plantany są owocami, jednak pod względem kulinarnym stosuje się je tak jak warzywa. Plantany gotuje się i zjada w różnym stopniu dojrzałości, są zielone, żółte lub dojrzałe - czarne. Mogą być przyrządzone jako przystawka, dodatek do obiadu lub nawet deser.

Sprawdź także:Nie tylko czekolada, fasola i tortilla. Kuchnia meksykańska według Taste Atlas. Oto 10 najpopularniejszych dań pochodzących z Meksyku

Jak obierać plantany?

Plantany obiera się trudniej niż popularniejsze u nas banany. Najpierw należy odciąć końcówki z obu stron plantana, następnie naciąć pośrodku i pod bieżącą zimną wodą zdjąć skórkę. Należy uważać, aby plantanami nie zabrudzić sobie rąk. Plantany powinny być trzymane w zimnej wodzie przed gotowaniem, aby nie zaczęły ciemnieć.

Jak przechowywać owoce?

Zielone plantany powinny być trzymane w temperaturze pokojowej i bez narażenia na bezpośrednie światło słoneczne. Co jakiś czas należy je przestawić, aby nie dojrzały zbyt szybko. Zielony plantan dojrzeje mniej więcej w trakcie 7 dni. Jeżeli nie można ich zużyć od razu, to można je obrać, wstawić do woreczków strunowych, wpisać datę przygotowania, a następnie wstawić do zamrażarki. Tak przygotowane plantany należy zużyć w ciągu trzech miesięcy.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Może pora na nową patelnię?

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Plantan - co to za banan, jak przyrządzać te owoce i czym różnią się od popularnych u nas bananów? - Strona Kuchni

Wróć na niepolomice.naszemiasto.pl Nasze Miasto